Nagyheti Tudnivalók

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az előző évekhez hasonlóan idén is Gyömrőn ünnepeljük a nagyheti szent háromnapot, melynek szertartásait a Nepomuki Szent János-öregtemplomban tartjuk. A szállást és az étkezést – miként a korábbi években – az egykori Teleki-kastélyban működő kollégiumban tudjuk biztosítani, a templomtól néhány percre, csöndes, parkos környezetben. Azoknak, akik szeretnék a szent háromnapot Gyömrőn eltölteni, alább tájékoztatás nyújtunk a szállás és étkezés feltételeiről és költségeiről.

Szeretnénk hangsúlyozni, hogy a szent háromnap az egész egyházi év lényege és éltető középpontja.  A nagyhét szertartásait Magyarországon, sőt az egész térségben egyedül Gyömrőn végzik a hagyományos római liturgia szerint. Gyömrő Budapestről könnyen, fél óra alatt megközelíthető.

Azt szeretnénk, hogy a vélt gyakorlati nehézségek senkit ne riasszanak el azok közül, akik máskülönben akár a teljes nagyhéten, akár csak egy-egy nap szertartásain kívánnának részt venni. Amiben csak tudunk, igyekszünk segíteni (közlekedés stb.). Kérdéseikkel, kéréseikkel bizalommal forduljanak hozzánk a déli szentmisék után, illetve alább a jelentkezésre megadott email-címen.

Néhány évvel ezelőtti közleményünkből részletesen tájékozódhatnak a szertartások helyszínéről, a szálláshelyről, ezek megközelíthetőségéről és a napirend alapszerkezetéről. Idén a nagyhét a következőképpen alakul:

  • április 1. | NAGYSZERDA — délután érkezés a helyszínre, este 21 órakor a nagycsütörtöki sötét zsolozsmával kezdetét veszi a szent háromnap;
  • április 2. | NAGYCSÜTÖRTÖK;
  • április 3. | NAGYPÉNTEK;
  • április 4. | NAGYSZOMBAT;
  • április 5. | HÚSVÉTVASÁRNAP — a reggeli húsvétvasárnapi mise és a búcsúvendégség után hazaindulás.

A nagyheti szent háromnap szertartásairól részletes és pontos tájékoztatást később adunk, de addig is itt megtekinthetik a korábbi évek liturgikus programját, mely idén is hasonlóan alakul.

Szállás

DSC07695

A Teleki kastély épületében a szállás költsége éjszakánként és fejenként 1.500 Ft. Természetesen lehetőség van arra is, hogy aki csak rövid időre tud lejönni, csupán egyik vagy másik éjszakára kérjen szállást. Különösen indokolt lehet ez a nagyszombatról húsvétvasárnapra virradó éjszaka.

Étkezés

Ami az étkezést illeti, csütörtökön, pénteken és szombaton a böjti időszaknak megfelelő, hústalan étkezéseket tervezünk rendelni (nagycsütörtöktől nagyszombatig: reggeli, meleg ebéd (két fogás), vacsora. Ebéd: egy adag ára 900 Ft. A reggeli és vacsora 350-350 Ft-ba kerül, mindkettő magában foglal két zsömlét, egy kis vajat, illetve naponta változóan adag tojást vagy sajtot/kefirt/joghurtot/körözöttet stb., egy böjtös reggelinek-vacsorának megfelelő mértékben.

Az első közös étkezés tehát a nagycsütörtök reggeli, a nagyszerdán érkezők az aznapi étkezésüket legyenek szívesek otthonról megoldani. Utolsó közös rendelt étkezésünk a nagyszombati vacsora lesz. Másnap, vasárnap az immár hagyományosnak tekinthető módon ünnepélyes húsvéti vendégséget szeretnénk rendezni a szálláson a hazaindulás előtt sonkával-tojással és borral, ehhez ki-ki hozzájárulhat, amivel tud. Mindazok, akik egyéni módon kívánják megoldani étkezésüket, a közelben található boltban tudnak vásárolni maguknak. Hűtési lehetőség van bőven.

Teljes költség

Az 1 főre eső teljes költség a nagyhéten szállással és az összes étkezéssel együtt, ha valaki minden étkezést kér és négy éjszakát tölt a szálláson, 10.800 Ft.

Befizetés és jelentkezés

Mivel a szállás- és étkezésigényeket legkésőbb egy héttel a beköltözés előtt pontosan le kell adnunk, kérjük, legkésőbb feketevasárnapig (március 22.) adják le a jelentkezésüket. A megfelelő költségeket a számlaszámunkra (Csontos Gergely, AXA Kereskedelmi Bank Zrt. 17000019-12263493) való átutalással fedezhetik (a „Közlemény” rovatban a „Nagyhét” szó feltüntetésével), illetve befizethetik a belvárosi szentmisék után a sekrestyében. A szállásfoglalás és az ételrendelés miatt a befizetéseket is kérjük legkésőbb feketevasárnapig elintézni.

Bátorítani szeretnénk azokat, akiknek anyagi nehézségét jelentene a gyömrői részvétel, hogy kérjenek támogatást – a megadott email-címen; akik pedig megtehetik, azokat kérjük, hogy adományukkal támogassák mások nagyheti részvételét.

A jelentkezéseket az alábbi email-címen várjuk, pontosan feltüntetve a jelentkező nevét, elérhetőségét (email és telefonszám), mely éjszakákra igényel szállást és az étkezések számát (reggeli-ebéd-vacsora) :

Kudari Enikő

kudari.eniko@gmail.com

A nagyhét szertartásaira minden érdeklődőt, aki akár csak egyes napokra, illetve csupán egy-egy szertartásra, akár a hét folyamán végig jönni kíván, szeretettel látunk!

DSC07719